Utskrift

Biskopen kom, så og hørte, bekreftet og utfordret. Bispevisitasen 3.-7. juni ble en flott opplevelse som forhåpentligvis også har satt i gang noen viktige prosesser i kirke og menighet lokalt hos oss.

 

Som forberedelse til visitasen ble det utarbeidet to fyldige visitasberetninger, en fra fellesrådet og en fra soknepresten på vegne av embete og råd. Disse to beretningene kan lastes ned og leses her:

 

Fellesrådets visitasberetning
Visitasberetning fra sokneprest og menighetsråd

 

Biskopens visitasforedrag samt andre protokoller fra visitasdagene kan leses her:

 

Referat fra prostens forarbeidsmøte om mål og visjoner for menighetens liv

Biskopens refleksjoner rundt arven etter Johan Falkberget

Referat fra møte med Røros kommune

Biskopens visitasforedrag

 

Bildene under viser noen glimt fra visitasen. (Foto: Øystein Flø og Harald Hauge.) Programmet var lagt opp slik at biskopen var innom alle sokn og alle kirker i løpet av visitasdagene.

 

Første dag: Onsdag 3. juni

Den første visitasdagen hadde kultur som overskrift. Røros kommune har blitt kåret til landets fremste kulturkommune tre år på rad, og i Røros kirke forvalter Den norske kirke et viktig kulturminne og en viktig kulturinstitusjon i destinasjonen Røros. Dagen begynte med et møte på Ratvolden der representanter for kirke, kommune og kulturliv samtalte om eksisterende og mulig fremtidig samarbeid. Jo Bjørner Haugom innledet møtet med å lese fra Johan Falkbergets Christianus Sextus (II) om Blind-Steffas bibel. På vei tilbake til Røros spiste biskopen og hans følge lunsj på Flaten gård, og rundt bordet i steinfjøset ble det tid til en god samtale om både materiell og immateriell kultur. Etter lunsj var det møter med de ansatte på kirkekontoret i Raukassa, før dagen ble avsluttet med et kort besøk i Hitterdal kapell og en solid kulturkveld i Brekken kirke.

 

 

 

 

Andre dag: Torsdag 4. juni

Visitasens andre dag hadde fokus på barn, unge og trosopplæring. Dagen ble innledet med en morgenbønn på Fjellkjerka på Enarvola, et kirkerom som har blitt vigslet i løpet av perioden siden forrige visitas. (Harald prests preken under morgenbønnen kan leses her.) Etter en samtale med noen av ildsjelene på Fjellkjerka på Enarvola var det satt av tid til et møte med ansatte og frivillige innenfor menighetenes trosopplæringsarbeid. Deretter besøkte biskopen klasser både på ungdomsskolen og på videregående skole, før det var tid for Ung Messe i Bergstadens Ziir sammen med Røros Barnegospel og Røros Soul Children. Dagen ble avsluttet med middag for menighetsråd og ansatte på Erzscheidergaarden med tilhørende samtale om rådenes arbeid, gleder og utfordringer.

 

 

 

Tredje dag: Fredag 5. juni

Tredje og siste visitasdag bevegde seg langs aksen kirke-kommune. Etter en omvisning i Bergstadens Ziir med orientering om det store restaureringsarbeidet holdt biskopen et møte med representanter fra kirke og kommune på Rådhuset. Etter lunsj gikk turen videre til sykehjemmet på Øverhagaen og til samtale om økumenisk samarbeid og om samarbeid mellom kirke og kommunens helse- og sosialinstitusjoner. Dagen og visitasprogrammet ble avrundet med en timeslang konsert i Glåmos kirke med lokale aktører.

 

 

 

Visitassøndagen: Søndag 7. juni

Visitassøndagen, andre søndag i treenighetstiden, ble feiret med Folkemusikkmesse fra Ål i Hallingdal i Bergstadens Ziir. Jo Asgeir Lie, Olav Luksengård Mjelva, sangere fra Røros kirke- og oratoriekor og lokale unge folkedansere ledet menigheten igjennom lovsangen og tilbedelsen. Etter messen var det kirkekaffe på Menighetshuset, hvor også biskopen satte visitasmøtet og holdt sitt visitasforedrag.